Śniadaniowy burger z awokado i jajkiem
Burger ! Szczerze przyznaję się że to moja słabość. Uwielbiam wszelkiego rodzaju dodatki zamknięte w chrupiącą bułkę. I dlatego na dzisiejsze śniadanie proponuje wam burgera z awokado i jajkiem, jest to danie wegetariańskie ale dla miłośników mięsa jest dobra wiadomość... możecie dodać bekon ! Jest to bardzo fajna alternatywa dla typowych śniadaniowych kanapek a przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu.
SKŁADNIKI:
( 1 porcja)
- 1 dowolna bułka ( u mnie bezglutenowa pełnoziarnista)
- 1/2 małego awokado 🥑
- po 3 plasterki pomidora i ogorka
- 1 duża rzodkiewka
- mala garść mixu sałat
- 1 jajko
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- odrobina soku z cytryny
Bułkę lekko opiekamy w piekarniku lub opiekaczu. Wtym czasie na patelni roztapiamy masło i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron ale tylko do momentu aż zetnie sie białko a żółtko zostanie płynne. Awokado rozdrabniamy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na dolną część bułki nakładamy pastę z awokado, następnie sałatę, jajko, i pozostałe warzywa. Przykrywamy wierzchnią bułką i gotowe ! W wersji z bekonem na pastę z awokado nakładamy usmażony bekon.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz