Śniadaniowy burger z awokado i jajkiem

Burger ! Szczerze przyznaję się że to moja słabość. Uwielbiam wszelkiego rodzaju dodatki zamknięte w chrupiącą bułkę. I dlatego na dzisiejsze śniadanie proponuje wam burgera z awokado i jajkiem, jest to danie wegetariańskie ale dla miłośników mięsa jest dobra wiadomość... możecie dodać bekon ! Jest to bardzo fajna alternatywa dla typowych śniadaniowych kanapek a przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu. 


SKŁADNIKI:
( 1 porcja)

  • 1 dowolna bułka ( u mnie bezglutenowa pełnoziarnista)
  • 1/2 małego awokado 🥑
  • po 3 plasterki pomidora i ogorka
  • 1 duża rzodkiewka
  • mala garść mixu sałat
  • 1 jajko
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny 
Bułkę lekko opiekamy w piekarniku lub opiekaczu. Wtym czasie na patelni roztapiamy masło i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron ale tylko do momentu aż zetnie sie białko a żółtko zostanie płynne. Awokado rozdrabniamy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na dolną część bułki nakładamy pastę z awokado, następnie sałatę, jajko, i pozostałe warzywa. Przykrywamy wierzchnią bułką i gotowe ! W wersji z bekonem na pastę z awokado nakładamy usmażony bekon.

Smacznego ! 

Komentarze

Popularne posty