DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Lubicie ciasto drożdżowe ? Ja bardzo! Pod każdą postacią, czy to drożdżówki czy ciasto, może być z owocami, czekoladą, kruszonką bądź samo! Jest lekkie i moim zdaniem idealnie nadaje się na deser ale też na słodkie śniadanie. Przepis który wrzucam poniżej to taki trochę kompromis pomiędzy ciastem a drożdżówkami bo można je kroić a można odrywać. Nie jest bardzo słodkie więc jeśli należycie do miłośników ekstremalnej słodyczy dodajcie nieco więcej cukru ;) 


Ciasto drożdżowe:

  • 600g mąki pszennej
  • 300ml ciepłej wody
  • 60ml oleju rzepakowego
  • 100g cukru (ciasto nie wychodzi mocno słodkie więc jak chcecie możecie dodać nieco więcej)
  • 1 jajko
  • 40g świeżych drożdży

  • 5 jabłek (słodkich)
  • cukier
  • cynamon
  • cukier puder

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko i olej. W mniejszej miseczce lub kubeczku łączymy wodę (koniecznie ciepłą ale nie gorącą) i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do miski w której mamy resztę składników i zagniatamy ciasto (możecie użyć robota kuchennego). Ciasto wychodzi dość klejące więc w razie konieczności możecie podsypać delikatnie mąką. Tak zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a następnie w dość cienkie plasterki. tak przygotowane jabłuszka odstawiamy.
Na stolnicę posypaną mąką (dość obficie) wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na dość duży kwadrat/prostokąt (tak żeby ciasto było cienkie ale nie rwało się przy zawijaniu).
Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem a następnie cynamonem (nie żałujemy ;)). Wykładamy jabłka. Robimy to poziomo, w jednym kierunku tak żeby przy zawijaniu w rulon, jabłka nie robiły dziur w cieście.
Tak przygotowane ciasto przekrajamy w połowie na pół (poziomo- wzdłuż jabłek).
Zwijamy w rulon a następnie kroimy na kawałki o szerokości około 5cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia foremce* (u mnie forma około 35x25) przeciętą stroną ku górze. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 35 minut. Po wystygnięciu oprószamy obficie cukrem pudrem.
Gotowe ! 😊

* mała wskazówka- warto papier do pieczenia zmoczyć dokładnie pod wodą, następnie odcisnąć i wytrzepać z nadmiaru wody. Dzięki temu łatwiej dopasujecie go do kształtu foremki.



Komentarze

Popularne posty