"ZIELONY" MAKARON Z ŁOSOSIEM
Trochę sałatka, a trochę makaron czyli zdrowy mix który będzie super opcją zarówno na obiad i lunch jak i na kolację. Do tego ekspresowy w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Składniki
(1 porcja)
(1 porcja)
- 60g makaronu gryczanego
- 3 średnie pieczarki (ok 80g)
- Pół średniej cukinii (ok 200g)
- 1/2 małego awokado (ok 60g)
- Pół opakowania łososia wędzonego na gorąco (65g)
- Łyżka parmezanu
- Garść roszponki
- Wegeta
- Sól
- Pieprz
- Łyżka soku z cytryny
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy w pół talarki, wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i podlewamy delikatnie wodą (nie używam do smażenia oleju z racji tego że później dodajemy łososia i awokado a jak wiadomo oba te produkty dostarczają sporo zdrowego tłuszczu). Cukinię kroimy w słupki. Wrzucamy na patelnię i posypujemy wegetą. Jeśli jest taka konieczność, ponownie podlewamy wodą, dusimy około 5 minut. Po tym czasie zwiększamy odrobinę ogień i odparowujemy wodę. Dorzucamy ugotowany makaron i całość mieszamy.
Awokado kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Łososia rozdrabniany na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię dosłownie na minutę, żeby tylko trochę się podgrzał. Na talerz wykładamy sałatę i gotową potrawkę z makaronem. Posypujemy parmezanem. Na wierzch wykładamy awokado. Gotowe !
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz