"ZIELONY" MAKARON Z ŁOSOSIEM

Trochę sałatka, a trochę makaron czyli zdrowy mix który będzie super opcją zarówno na obiad i lunch jak i na kolację. Do tego ekspresowy w przygotowaniu i naprawdę pyszny! 


Składniki 
(1 porcja)

  • 60g makaronu gryczanego
  • 3 średnie pieczarki (ok 80g)
  •  Pół średniej cukinii (ok 200g)
  • 1/2 małego awokado (ok 60g)
  •  Pół opakowania łososia wędzonego na gorąco (65g)
  •  Łyżka parmezanu
  • Garść roszponki
  • Wegeta
  •  Sól
  • Pieprz
  •  Łyżka soku z cytryny

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy w pół talarki, wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i podlewamy delikatnie wodą (nie używam do smażenia oleju z racji tego że później dodajemy łososia i awokado a jak wiadomo oba te produkty dostarczają sporo zdrowego tłuszczu). Cukinię kroimy w słupki. Wrzucamy na patelnię i posypujemy wegetą. Jeśli jest taka konieczność, ponownie podlewamy wodą, dusimy około 5 minut. Po tym czasie zwiększamy odrobinę ogień i odparowujemy wodę. Dorzucamy ugotowany makaron i całość mieszamy.
Awokado kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Łososia rozdrabniany na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię dosłownie na minutę, żeby tylko trochę się podgrzał. Na talerz wykładamy sałatę i gotową potrawkę z makaronem. Posypujemy parmezanem. Na wierzch wykładamy awokado. Gotowe !
Smacznego!



Komentarze

Popularne posty