Polędwiczka w szynce z pieczonymi batatami i sałatką

Idealnie miękka i soczysta polędwiczka do tego słodko- ostre bataty z pietruszką i świeża sałatka z odrobiną oliwy z oliwek i cytryny. Czego chcieć więcej? Chyba jedynie towarzysza do tej kulinarnej przygodny i apetytu, który tym daniem zdecydowanie możecie zaspokoić. Zapraszam do gotowania. 


SKŁADNIKI:
(2 porcje)

  • 1 polędwiczka wieprzowa 
  • 6 plastrów szynki długo dojrzewającej (70g)
  • łyżka musztardy
  • łyżka octu jabłkowego
    4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości bataty
  • mix sałat ze szpinakiem bądź rukolą (100- 150g)
  • 1 łyżka oleju
  • sól 
  • pieprz
  • suszona natka pietruszki
  • ostra papryka mielona
  • sok z cytryny
Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i  kroimy na 2 lub 3 części (ja pokroiłam na 3, jedna dla mnie a dwie dla męża ;)) a następnie oprószamy solą i pieprzem. W misce mieszamy musztardę, łyżkę oliwy i octu. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy nasze polędwiczki i wstawiamy do lodówki na ok 4h lub na całą noc.  Po tym czasie polędwiczki wyciągamy i owijamy plastrami szynki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy nasze zawijasy krótko z każdej strony tak aby szynka się zarumieniła. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika na 40 minut.
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia. Polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i suszoną natką. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika po 10 minutach pieczenia się polędwiczek, na kolejne 30 minut. Zarówno polędwiczki jak i bataty w połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę. 
Pod koniec pieczenia przygotowujemy sałatką. Umytą sałatę wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek. Gotowe.

SMACZNEGO!



Komentarze

Popularne posty