Polędwiczka w szynce z pieczonymi batatami i sałatką
Idealnie miękka i soczysta polędwiczka do tego słodko- ostre bataty z pietruszką i świeża sałatka z odrobiną oliwy z oliwek i cytryny. Czego chcieć więcej? Chyba jedynie towarzysza do tej kulinarnej przygodny i apetytu, który tym daniem zdecydowanie możecie zaspokoić. Zapraszam do gotowania.
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
(2 porcje)
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 6 plastrów szynki długo dojrzewającej (70g)
- łyżka musztardy
- łyżka octu jabłkowego
4 łyżki oliwy z oliwek - 2 średniej wielkości bataty
- mix sałat ze szpinakiem bądź rukolą (100- 150g)
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- suszona natka pietruszki
- ostra papryka mielona
- sok z cytryny
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia. Polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i suszoną natką. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika po 10 minutach pieczenia się polędwiczek, na kolejne 30 minut. Zarówno polędwiczki jak i bataty w połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy sałatką. Umytą sałatę wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek. Gotowe.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz