Wegańskie lody bananowo-kakaowe

Pyszne i zdrowe lody? Tak do możliwe, przedstawiam wam bananowe lody w dwóch odsłonach. Bananowo-kokosowe i bananowo-czekoladowe. Przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę a smak, zwłaszcza dla fanów bananów jest obłędny!


SKŁADNIKI:
(2 porcje)

  • 4 zamrożone banany
  • 100 ml napoju kokosowego
  • łyżka gorzkiego naturalnego kakao
  •  100 ml gęstego mleka kokosowego (może być tylko ta gęsta śmietanka)
  • garść borówek lub innych ulubionych owoców
Zamrożone banany kroimy na plasterki (możemy zrobić to przed mrożeniem) i dzielimy na dwie części. Jedną część wrzucamy do blendera kielichowego lub rozdrabniacza, wlewamy napój kokosowy, wsypujemy kakao i całość miksujemy na gładką masę. Wykładamy do miseczek i możemy na czas przygotowania drugiej części włożyć lody do zamrażarki, gdyż bardzo szybko się topią. Do drugiej części bananów wlewamy gęste mleko kokosowe, możemy dosypać także łyżkę lub dwie wiórków kokosowych i miksujemy tak jak poprzednią część. Wykładamy do miseczek i posypujemy ulubionymi owocami. Gotowe! Lody polecam podawać odrazy po zrobieniu :) 

Komentarze

Popularne posty