Bezglutenowe ciasto czekoladowe z sernikiem ;)
Propozycja prosta a smak naprawdę fenomenalny! Dla mnie połączenie ciasta czekoladowego i sernika jest obłędna !
SKŁADNIKI:
(keksówka)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej
- 3/4 szklanki cukru + cukier wanilinowy
- 1,5 łyżki kakao
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
Masa serowa:
- 350g sera białego zmielonego z wiaderka
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 1 budyń waniliowy bezglutenowy
Ciasto:
Masło, cukier, cukier wanilinowy, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku, mieszamy aż składniki się połączą. Jak masa ostygnie to miksujemy ją z 2 żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli a następnie za pomocą szpatułki delikatnie łączymy z ciastem.
Masa serowa:
Twarożek wkładamy do miski, dodajemy cukier, budyń, wiórki kokosowe, żółtka i wszystko razem mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło, po ostygnięciu wlewamy do masy serowej i miksujemy. Z białek ubijamy pianę i łączymy szpatułką z masą serową. Do keksówki wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą wlewamy na zmianę odrobinę ciasta czekoladowego i masy serowej aż zużyjemy obie masy. Pieczemy w 180*C przez ok 60 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO ! :)
Komentarze
Prześlij komentarz