Bezglutenowe ciasto czekoladowe z sernikiem ;)

Propozycja prosta a smak naprawdę fenomenalny! Dla mnie połączenie ciasta czekoladowego i sernika jest obłędna ! 


SKŁADNIKI: 
(keksówka)

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej 
  • 3/4 szklanki cukru + cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżki kakao 
  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody


Masa serowa:
  • 350g sera białego zmielonego z wiaderka
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 budyń waniliowy bezglutenowy
Ciasto: 
Masło, cukier, cukier wanilinowy, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku, mieszamy aż składniki się połączą. Jak masa ostygnie to miksujemy ją z 2 żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli a następnie za pomocą szpatułki delikatnie łączymy z ciastem. 

Masa serowa:
Twarożek wkładamy do miski, dodajemy cukier, budyń, wiórki kokosowe, żółtka i wszystko razem mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło, po ostygnięciu wlewamy do masy serowej i miksujemy. Z białek ubijamy pianę i łączymy szpatułką z masą serową. Do keksówki wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą wlewamy na zmianę odrobinę ciasta czekoladowego i masy serowej aż zużyjemy obie masy. Pieczemy w 180*C przez ok 60 minut (do suchego patyczka). 


SMACZNEGO ! :)

Komentarze

Popularne posty