Ciasto mocno czekoladowe bez mąki

Tym razem proponuję Wam ciasto czekoladowe, ale dość nietypowe ciasto czekoladowe bo ... bez mąki za to z fasolą i bananami. Ciasto jest bardzo lekkie a na dodatek bez glutenu i bez laktozy!
ZAPRASZAM !


SKŁADNIKI:
(mała tortownica lub keksówka)

  • 12 daktyli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • cukier wanilinowy
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • opcjonalnie cukier lub słodzik ( u mnie 6 łyżeczek)
Polewa:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
Daktyle bez pestek namaczamy we wrzątku aż zmiękną. Fasolę płuczemy zimną wodą na sitku bardzo dokładnie! to ważny krok aby ciasto wyszło puszyste. Wszystkie składniki razem dokładnie blendujemy aż masa będzie gładka (olej kokosowy wcześniej rozpuszczamy). W zależności od stopnia słodkości jaki chcecie osiągnąć dodajcie odpowiednią dla Was ilość cukru lub słodzika. Możecie ten krok również pominąć gdyż banany i daktyle są dość słodkie. Masę wlewamy do wysmarowanej wcześniej foremki i pieczemy ok 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. 
Polewa: do rondelka wrzucamy olej kokosowy, miód i kakao. Wszystko razem podgrzewamy aż składniki się połączą ale nie gotujemy! Polewę wylewamy na schłodzone ciasto i czekamy aż zastygnie.
SMACZNEGO !


Komentarze

Popularne posty