Indyk z groszkiem i marchewką w sosie pomidorowo - śmietanowym

Tym razem mam dla Was propozycję obiadu która należy do kategorii moich ulubionych czyli wszystko na jedną patelnię ! Dokładnie tak, jedna patelnia i jeden garnek bez góry naczyń i miliona akcesoriów kuchennych do mycia. Danie jest bardzo proste ale również bardzo smaczne. Ja podałam je z ryżem ale wersja z makaronem też z pewnością będzie pyszna ! 


SKŁADNIKI:
(4 porcje)
  • 400g fileta z indyka
  • 200g groszku konserwowego lub mrożonego 
  • 2 marchewki 
  • 2 papryki (u mnie zielona i żółta żeby dodać koloru)
  • 100ml śmietany 30%
  • 400ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • świeża natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • słodka papryka mielona
  • suszona natka pietruszki
Filet kroimy w drobną kostkę i opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy. Marchewkę obieramy i kroimy w półtalarki o grubości ok 2-3 mm, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy odrobiną wegety, słodkiej papryki i suszonej natki. Podsmażamy. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Wrzucamy na patelnię, mieszamy, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy całość pokrywką. Dusimy ok 5 minut aż papryka będzie al dente. 

Do całości wrzucamy odsączony z zalewy lub obgotowany w osolonej wodzie (jeśli mrożony) groszek. Całość mieszamy, zalewamy sosem pomidorowym i ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 2-3 minutach dolewamy śmietanę i gotujemy aż sos się połączy i lekko zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem i świeżą natką pietruszki. 



SMACZNEGO ! :)

Komentarze

Popularne posty