Indyk z groszkiem i marchewką w sosie pomidorowo - śmietanowym
Tym razem mam dla Was propozycję obiadu która należy do kategorii moich ulubionych czyli wszystko na jedną patelnię ! Dokładnie tak, jedna patelnia i jeden garnek bez góry naczyń i miliona akcesoriów kuchennych do mycia. Danie jest bardzo proste ale również bardzo smaczne. Ja podałam je z ryżem ale wersja z makaronem też z pewnością będzie pyszna !
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
(4 porcje)
- 400g fileta z indyka
- 200g groszku konserwowego lub mrożonego
- 2 marchewki
- 2 papryki (u mnie zielona i żółta żeby dodać koloru)
- 100ml śmietany 30%
- 400ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz
- wegeta
- słodka papryka mielona
- suszona natka pietruszki
Filet kroimy w drobną kostkę i opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy. Marchewkę obieramy i kroimy w półtalarki o grubości ok 2-3 mm, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy odrobiną wegety, słodkiej papryki i suszonej natki. Podsmażamy. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Wrzucamy na patelnię, mieszamy, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy całość pokrywką. Dusimy ok 5 minut aż papryka będzie al dente.
Do całości wrzucamy odsączony z zalewy lub obgotowany w osolonej wodzie (jeśli mrożony) groszek. Całość mieszamy, zalewamy sosem pomidorowym i ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 2-3 minutach dolewamy śmietanę i gotujemy aż sos się połączy i lekko zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem i świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO ! :)
Komentarze
Prześlij komentarz