Indyk z makaronem w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Dzisiaj proponuję Wam dość szybkie w przygotowaniu a jednocześnie naprawdę efektowne i pyszne danie na obiad lub kolację we dwoje :)
Składniki (2 porcje):
- 300g fileta z indyka
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 200g świeżego szpinaku
- 6-7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
- 100g śmietany 30%
- 150g makaronu z czarnej fasoli lub innego dowolnego
- sól
- pieprz
- papryka słodka (ok 1 łyżeczki)
- pieprz Cayenne (wg waszej skali ostrości)
- garść świeżej natki pietruszki
Mięso kroimy w dość duże kawałki i opruszamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy indyka na rumiano. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy a następnie podlewamy wodą i dusimy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy słodką mieloną papryką i pieprzem cayenne, dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy świeży umyty szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i przykrywamy jeszcze na chwilę aż szpinak nieco zmniejszy swoją objętość. Całość zalewamy śmietaną i bez przykrycia gotujemy aż sos połączy się z resztą składników i lekko zgęstnieje. Podajemy z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu. Obficie posypujemy świeżą pietruszką.
SMACZNEGO ! :)
Komentarze
Prześlij komentarz