Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym z ryżem i roszponką
Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Dla fanów grzybów takich jak ja propozycja idealna :)
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
(2 porcje)
- 140g ryżu
- 300g polędwiczki wieprzowej
- 20g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 100g śmietany 30%
- 1 łyżka oleju
- garść roszponki
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
- 2 duże garści roszponki
Sos do roszponki:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardysól
- pieprz
Grzyby zalewamy wrzątkiem i namaczamy aż zmiękną. Po czasie odsączamy i kroimy w drobniejsze kawałki. Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w medaliony o grubości ok 1,5cm i opruszamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki z obu stron na rumiany kolor. Następnie dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przygotowane wcześniej grzyby. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie odkrywamy i smażymy kolejne 5 minut, po tym czasie wlewamy śmietanę, doprawiamy całość solą i pieprzem i czekamy aż sos odrobinę zgęstnieje. Sos do sałaty: wszystkie składniki wlewamy do słoiczka i dokładnie wstrząsamy aż składniki się połączą. Polewamy umytą i delikatnie osuszoną roszponkę. Całość podajemy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu ryżem i świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz