Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym z ryżem i roszponką

Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu obiad.  Dla fanów grzybów takich jak ja propozycja idealna :) 


SKŁADNIKI:
(2 porcje)

  • 140g ryżu
  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • 20g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100g śmietany 30%
  • 1 łyżka oleju
  • garść roszponki
  • sól
  • pieprz
  •  świeża natka pietruszki
  • 2 duże garści roszponki
Sos do roszponki:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
    sól
  • pieprz
Grzyby zalewamy wrzątkiem i namaczamy aż zmiękną. Po czasie odsączamy i kroimy w drobniejsze kawałki. Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w medaliony o grubości ok 1,5cm i opruszamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki z obu stron na rumiany kolor. Następnie dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przygotowane wcześniej grzyby. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie odkrywamy i smażymy kolejne 5 minut, po tym czasie wlewamy śmietanę, doprawiamy całość solą i pieprzem i czekamy aż sos odrobinę zgęstnieje. Sos do sałaty: wszystkie składniki wlewamy do słoiczka i dokładnie wstrząsamy aż składniki się połączą. Polewamy umytą i delikatnie osuszoną roszponkę. Całość podajemy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu ryżem i świeżą natką pietruszki. 

SMACZNEGO! 


Komentarze

Popularne posty