WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I ORZECHAMI

Dzisiaj proponuję Wam naprawdę bardzo proste i jednocześnie szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowe. Bez użycia miksera, wystarczy jedna miska i łyżka.
ZAPRASZAM ! 



SKŁADNIKI
(mała tortownica ok 21cm)

  • 240g (ok 1 1/2 szklanki) mąki bezglutenowej 
  • 130g (ok 1/2 szklanki) cukru
  • 45g (3 łyżki) kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 250ml (1 szklanka) wody 
  • 80g (1/3 szklanki) oleju rzepakowego 
  • 150-200g dżemu wiśniowego -najlepiej z dużymi kawałkami owoców
  • 60g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska ze skórką pomarańczy i migdałami)
  • 40g orzechów laskowych 
Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao, soda, sól) mieszamy w misce. Dodajemy mokre składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy dżem, pokrojoną czekoladę i orzechy pokrojone w dość duże kawałki. Całość ponownie mieszamy i przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Pieczemy w 180*C przez około 40-45 minut. 

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty