WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI I ORZECHAMI
Dzisiaj proponuję Wam naprawdę bardzo proste i jednocześnie szybkie w wykonaniu ciasto czekoladowe. Bez użycia miksera, wystarczy jedna miska i łyżka.
ZAPRASZAM !
SKŁADNIKI
(mała tortownica ok 21cm)
ZAPRASZAM !
SKŁADNIKI
(mała tortownica ok 21cm)
- 240g (ok 1 1/2 szklanki) mąki bezglutenowej
- 130g (ok 1/2 szklanki) cukru
- 45g (3 łyżki) kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 250ml (1 szklanka) wody
- 80g (1/3 szklanki) oleju rzepakowego
- 150-200g dżemu wiśniowego -najlepiej z dużymi kawałkami owoców
- 60g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska ze skórką pomarańczy i migdałami)
- 40g orzechów laskowych
Wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao, soda, sól) mieszamy w misce. Dodajemy mokre składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy dżem, pokrojoną czekoladę i orzechy pokrojone w dość duże kawałki. Całość ponownie mieszamy i przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Pieczemy w 180*C przez około 40-45 minut.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz