BEZGLUTENOWA OWSIANKA NA MLEKU ROŚLINNYM Z OWOCAMI I CZEKOLADĄ
Podam wam jedną z wersji mojej ulubionej owsianki. Zaznaczam, że do przepisu możecie użyć tak naprawdę dowolnych płatków owsianych, dowolnego mleka roślinnego (ja bardzo często zamieniam kokosowe na migdałowe) i dowolnych dodatków. Mogą to być owoce mrożone, bądź świeże a także czekolada, masło orzechowe, różnego rodzaju pasty czy kremy.
(pod sodem dodam zdjęcia różnych wersji)
Składniki:
(1 porcja)
- 50 g bezglutenowych płatków owsianych (możecie użyć innych)
- 250ml mleka (napoju) kokosowego
- łyżka erytrytolu (możecie zamienić na łyżeczkę cukru)
- pasek gorzkiej 70% czekolady
- garść borówek (lub innych owoców)
Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i dodajemy słodzidło (to czego akurat chcecie użyć). Całość gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż uzyskamy kremową i gęstą konsystencje. Tak przygotowaną owsiankę przelewamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną czekoladę i owoce.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz