KREMOWY MAKARON Z CIECIERZYCY Z BAKŁAZANEM, PISTACJAMI I ZIOŁAMI

Kolejna pyszna odsłona bakłażana, naprawdę kremowy sos pomidorowy i chrupiące pistacje. YUMMY ! 


Składniki :
(1 porcja)

  • Makaron z ciecierzycy 60-70g
  • Cebula 25g
  •  Bakłażan 150-200g
  • Passata pomidorowa 150g
  • Serek kremowy typu Philadelphia -1 łyżka
  • Pistacje (10-15g)
  • Oliwa z oliwek - łyżka
  •  Sól
  •  Pieprz
  •  Słodka papryka
  • Ostra papryka
  •  Świeża pietruszka lub/ i
  •  Świeży szczypiorek

Bakłażana przecinamy na 1cm plastry, obsypujemy obficie solą i odstawiamy na około 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę i odrzucamy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podsmażamy przez chwilę, w razie konieczności podlewamy odrobinę wodą. Na patelnię dodajemy passatę i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy kremowy serek, wrzucamy makaron i całość mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy pistacjami (można je delikatnie posiekać) i obsypujemy świeżymi ziołami. Możecie użyć jakich chcecie. Ja miałam akurat pietruszkę i szczypiorek.

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty