KREMOWY MAKARON Z CIECIERZYCY Z BAKŁAZANEM, PISTACJAMI I ZIOŁAMI
Kolejna pyszna odsłona bakłażana, naprawdę kremowy sos pomidorowy i chrupiące pistacje. YUMMY !
Składniki :
(1 porcja)
- Makaron z ciecierzycy 60-70g
- Cebula 25g
- Bakłażan 150-200g
- Passata pomidorowa 150g
- Serek kremowy typu Philadelphia -1 łyżka
- Pistacje (10-15g)
- Oliwa z oliwek - łyżka
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Ostra papryka
- Świeża pietruszka lub/ i
- Świeży szczypiorek
Bakłażana przecinamy na 1cm plastry, obsypujemy obficie solą i odstawiamy na około 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę i odrzucamy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podsmażamy przez chwilę, w razie konieczności podlewamy odrobinę wodą. Na patelnię dodajemy passatę i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy kremowy serek, wrzucamy makaron i całość mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy pistacjami (można je delikatnie posiekać) i obsypujemy świeżymi ziołami. Możecie użyć jakich chcecie. Ja miałam akurat pietruszkę i szczypiorek.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz