CHLEBEK ZIOŁOWY Z THERMOMIX, BEZ THERMOMIX

Wydawałoby się ze taki pyszny chlebek możecie zrobić tylko w Thermomixie ale nic bardziej mylnego. Jedynym ułatwieniem przy użyciu sprzętu jest czas, bo to maszyna wyrabia za nas ciasto, czy sieka składniki. Przepis który zamieściłam jest oczywiście nieco zmodyfikowany ale sprawdzony ;) Jeśli macie w domu robot kuchenny, który wyrobi za was ciasto, używajcie śmiało ! Dlaczego by nie oszczędzić chwili i nie napić się w tym czasie kawki ? ;) 


Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 300 g wody letniej
  • 10g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 50 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Masło ziołowe:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 60-80 g cebuli
  • 10g liści świeżej pietruszki
  • 10g liści świeżej bazylii
  • 70g miękkiego masła
  •  1/2-1 łyżeczka soli

Do miski wsypujemy mąkę, wodę, drożdże, cukier, sól i olej. Zagniatamy ciasto aż będzie ładnie wyrobione. Jeśli mamy taką możliwość możemy wykorzystać robota kuchennego. Ciasto odstawiamy na bok.
Do miseczki wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, bardzo drobno posiekaną cebulę oraz drobno posiekane zioła. Całość mieszamy. Dodajemy miękkie masło (im bardziej miękkie, tym łatwiej będzie połączyć je z resztą składników) oraz sól i mieszkamy aż masa bam się połączy.
Ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na płat o wymiarach około 30x40 cm. Smarujemy przygotowanym masłem a następnie kroimy na wstęgi/pasy o szerokości około 4-5 cm. Tortownicę lub naczynie żaroodporne o wymiarach około 22-24cm smarujemy masłem.
Z pociętych wstęg składamy harmonijki i układamy koło siebie w naczyniu. Powinny stać koło siebie z odrobiną luzu pomiędzy. Odkładamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do 200°C. Chleb pieczemy około 25-30 minut.
Idealnie nadaje się do grilla, jako dodatek do zup i sałatek bądź do jedzenia solo. 





Komentarze

Popularne posty