DZIKI RYŻ Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

 Mogłabym napisać ze jest to bardzo szybki i prosty obiad, niestety z racji tego iż w przepisie mamy ryż dziki, ci co jedzą wiedzą ze jednak trochę on się musi gotować. Jeśli jednak zamienicie ryż dziki na zwykły będzie to zdecydowanie obiad ekspresowy ;) 




Składniki:

(1 porcja)

  • 60g dzikiego ryżu
  • 1/2 czerwonej cebuli (ok 50g)
  • 1/2 małego pora (ok 60g)
  • 1/2 czerwonej papryki (ok 70g)
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • Mała puszka tuńczyka w sosie własnym lub 1/2 normalnej puszki (60g)
  • Łyżka parmezanu
  • 3 łyżki pomidorów z puszki krojonych (ok 85g)
  • Szczypior (opcjonalnie)
  •  Sól
  •  Pieprz
  • Wegeta

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Polecam nastawić go nieco wcześniej ponieważ czas gotowania to około 40 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż się zarumieni. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i ponownie chwilę podsmażamy. Po chwili, w razie konieczności podlewamy delikatnie wodą. Pora kroimy w pół talarki i dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną wegety. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka i pomidory z puszki. Całość mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię z potrawka, dodajemy parmezan i szczypior. Całość mieszamy i od razu podajemy.

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty