PLACEK BANANOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI
Dla mnie taki placek to idealne drugie śniadanie. Nie tylko dlatego że daje mnóstwo energii ale również przez to że drugie śniadanie na słodko równa się u mnie z brakiem zachcianek na słodkości w ciągu dnia. Do takiego placka możecie oczywiście użyć dowolnych dodatków ale przyznam że połączenie masła orzechowego i malin jest naprawdę pyszne. W sezonie polecam korzystać z malin lub truskawek świeżych (choć jak wiadomo tym mrożonym niczego nie brakuje ;))
Składniki:
(1 porcja)
- Średniej wielkości banan
- Nasiona chia 10g (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 20-25g mąki gryczanej
- 100g mrożonych malin
- łyżeczka oleju
- łyżeczka masła orzechowego (ok 20g) ale możecie dodać więcej ;)
- Łyżeczka erytrytolu (opcjonalnie, możecie użyć cukru)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy nasiona chia i jajko. Odstawiamy na chwilę. Maliny wrzucamy do rondelka i posypujemy erytrytolem (nie jest to konieczne ale ja lubię jak jest słodziutko;)), podgrzewamy na małym ogniu aż maliny zmiękną. Do masy bananowej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy placek i smażymy pod przykryciem aż się zarumieni. Obracamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Placek przekładamy na talerz, smarujemy masłem orzechowym i wykładamy maliny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz