MAKARON PO AZJATYCKU Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI
Ten makaron to obiad, który możecie podawać w różnych wersjach. Tym razem zrobiłam go z mieloną wołowiną ale wypróbowałam już wersję z indykiem, tofu i wegetariańską. Każda równie smaczna.
Składniki:
Przepis na dwie sporej wielkości porcje ( trochę na oko więc najlepiej próbować i doprawiać wg swoich upodobań)
- 100g makaronu Vermicelli z fasoli mung (po zalaniu wrzątkiem robi się przeźroczysty ale możecie użyć też ryżowy)
- 250g mielonej wołowiny
- 500g mieszanki warzyw w stylu azjatyckim (u nas z bambusem, grzybami mung i kiełkami)
- 2 łyżki prażonej cebulki
- Sól
- Pieprz
- Sos sojowy
- Curry
- Ostra papryka
- Słodka papryka
- Czosnek granulowany
- Sos słodko- ostry w stylu chińskim- taki w butelce na zimno 😉 (ja jem bez ale mój mąż dodaje obowiązkowo )
Na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucamy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, ostrą i słodką papryką oraz czosnkiem granulowanym. Całość podsmażamy na dość sporym ogniu aż się zarumieni, spróbujcie jak najbardziej rozdrobnić mięso, przy wołowinie nie powinno być z tym problemu. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie należy zalać go wrzątkiem i posolić a następnie odstawić na około 8 minut). Do mięsa wsypujemy mieszankę warzyw, ponownie doprawiamy przyprawami z wyjątkiem soli. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż całość zmięknie. Makaron odcedzamy. Wsypujemy do miękkich warzyw. Polewamy odrobinę sosem sojowym i na bardzo dużym ogniu odparowujemy nadmiar wody. Podajemy zaraz po przygotowaniu posypując każda z porcji prażoną cebulką.
Jak już wspomniałam opcjonalnie sos słodko- ostry.
Gotowe !
Komentarze
Prześlij komentarz