KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z RYŻEM

         Coś dla miłośników owoców morza. Ja osobiście lubię większość z nich, choć przyznam że źle przyrządzone mogą zniechęcić. Krewetki w tej wersji są na prawdę mięciutkie i pyszne. 

 


Składniki:

Przepis na dwie spore porcje (lub jak u mnie jedną damską i jedna męska ;))

  • 160g brązowego ryżu
  • 200- 250g krewetek tygrysich (u mnie mrożone, ale wcześniej rozmrożone i obrane)
  • 2 małe czerwone papryki (300g)
  • 300g passaty pomidorowej
  • Śmietanka kokosowa o niższej zawartości tłuszczu (u mnie alpro 8,5% tł) (230ml)
  • 20g obranego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
  • Średnia cebula
  • Łyżka oleju kokosowego
  •  Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki świeża lub mrożona

Do garnka wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę i całość zagotowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir i pastę curry. Całość chwilę podsmażamy aż uwolni się aromat. Do całości wrzucamy krewetki, solimy i na małym ogniu podsmażamy po około minucie z każdej strony. Do tak przygotowanych krewetek dorzucamy paprykę pokrojoną w słupki, zalewamy całość sosem i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem i natką pietruszki (najlepiej świeżą).
Smacznego !

Komentarze

Popularne posty