KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z RYŻEM
Coś dla miłośników owoców morza. Ja osobiście lubię większość z nich, choć przyznam że źle przyrządzone mogą zniechęcić. Krewetki w tej wersji są na prawdę mięciutkie i pyszne.
Składniki:
Przepis na dwie spore porcje (lub jak u mnie jedną damską i jedna męska ;))
- 160g brązowego ryżu
- 200- 250g krewetek tygrysich (u mnie mrożone, ale wcześniej rozmrożone i obrane)
- 2 małe czerwone papryki (300g)
- 300g passaty pomidorowej
- Śmietanka kokosowa o niższej zawartości tłuszczu (u mnie alpro 8,5% tł) (230ml)
- 20g obranego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
- Średnia cebula
- Łyżka oleju kokosowego
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki świeża lub mrożona
Do garnka wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę i całość zagotowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir i pastę curry. Całość chwilę podsmażamy aż uwolni się aromat. Do całości wrzucamy krewetki, solimy i na małym ogniu podsmażamy po około minucie z każdej strony. Do tak przygotowanych krewetek dorzucamy paprykę pokrojoną w słupki, zalewamy całość sosem i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem i natką pietruszki (najlepiej świeżą).
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz