DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA Z MAKARONEM I SAŁATKĄ
Bomba witaminowa i smakowa. Duża porcja białka i zdrowych tłuszczy. Syci na długo, a jak smakuje ;)
Składniki:
(1 porcja)
- 50g makaronu z ciecierzycy
- średniej wielkości pierś z kurczaka bez skóry (najlepiej bio lub wiejska z pewnego źródła)
- 1/2 małego awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej cebulki dymki (razem ze szczypiorem)
- 2 łyżki soku z cytryny
- mała łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- odrobina curry
- czosnek granulowany
Pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, curry i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy patelnię z kapką oleju. Na rozgrzanym oleju obsmażamy pierś z obu stron a następnie podlewamy wodą i na średnim ogniu dusimy do miękkości. Co jakiś czas dolewamy wody, tak żeby mięso się nie przypaliło. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zwracając uwagę żeby go nie rozgotować. Awokado kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Pomidorki kroimy na małe kawałki a cebulkę siekamy w drobną kostkę. Szczypior możemy pokroić na nieco większe kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą.
Gotowe !
Komentarze
Prześlij komentarz